Wat is circulaire economie?
De circulaire economie is een economisch en industrieel systeem dat erop gericht is producten, hun componenten en grondstoffen zo lang mogelijk in het systeem te laten circuleren en tegelijkertijd de kwaliteit van hun gebruik te waarborgen. Circulaire economie staat in dit opzicht lijnrecht tegenover de lineaire economie, die producten en grondstoffen afdankt op het einde van hun economische levenscyclus.
De circulaire economie bevordert:
- het onderhoud, de herstelling en het hergebruik van producten
- een aangepast ontwerp van producten met het oog op het volledige of gedeeltelijke hergebruik ervan aan het einde van de levenscyclus
- de vervaardiging van nieuwe producten op basis van afgedankte onderdelen, bestanddelen of producten
- de recyclage van grondstoffen en industrieel, landbouwkundig of huishoudelijk afval
- een efficiënt gebruik van grondstoffen in de productie en verbruiksfasen
Positief voor de natuur én de werkgelegenheid
De circulaire economie is essentieel voor de uitdagingen waar we vandaag voor staan, zoals de klimaatverandering, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en het verlies aan biodiversiteit. Duurzaam ondernemen vertaalt zich echter ook in harde cijfers. Volgens een recente studie kan het circulaire systeem in België 3 tot 6% groei opleveren. Wist u dat onze overheid mikt op 100.000 nieuwe banen tegen 2030? Goed voor zo'n 7 miljard euro extra toegevoegde waarde. Laten we daar samen onze energie insteken en onze verantwoordelijkheid opnemen!
Een voorbeeld van een bevorderlijke kringloop: reconditionering
Bij reconditionering wordt een product of een bestanddeel teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat waardoor het niet of bijna niet te onderscheiden is van een nieuw product. Het product wordt opgehaald, vervoerd en uit elkaar gehaald. Elk onderdeel wordt vervolgens schoongemaakt, nagekeken en indien nodig vervangen of hersteld. Het product wordt uiteindelijk weer in elkaar gezet, nagekeken en opnieuw verkocht.
De bescherming van het milieu is essentieel voor ENTRA. Wij helpen onze klanten dan ook graag met hun reconditioneringprojecten via onze afdeling Industrie.
Zo hebben we voor onze klant Proximus (meer details over deze missie) een team dat instaat voor het sorteren, testen, opknappen en repareren van een hele reeks producten: modems, decoders, wifiboosters, afstandsbedieningen enz. In 2021 passeerden bijna 830.000 producten via dit platform. We hebben ook een afdeling opgericht voor afvalbeheer met het oog op herwaardering. Dankzij onze diensten kon Proximus op financieel vlak heel wat besparen. Wij sorteren op een correcte manier en we recycleren alle materialen, niets wordt zomaar weggegooid, van verpakkingspapier en -karton tot bedrading. Zo wordt jaarlijks bijna 1.500 ton afval gesorteerd en naar verschillende centra voor recyclage van grondstoffen gebracht. Niets gaat verloren, alles wordt verwerkt.